Av Anja Solheim, juni 2018
Sommerworkshopen hadde fokus på vegen videre for senteret med eventuell revisjon av forskningstematikk, samt på senterets forskningsområde RA1 innen multimaterial-produkter og prosesser. Med Hexagon Ragasco som vertskap, verdens ledende tilvirker av LPG-sylindre (low pressure gas) i kompositt, ble det faglige materialfokuset på dag to litt annerledes enn på tidligere samlinger. – Veldig positivt med tydelig fokus på plast og kompositt og ikke kun metall, sa en av forskerne etterpå. Hexagon Ragasco er en veldig spennende bedrift.
Med katapult-senteret MTNC som fysisk ramme
Det er første gang SFI Manufacturing velger å holde samlingen sin i MTNC sine nye lokaler ved Hunnselven på Raufoss. Katapult-senteret åpnet dørene 5. februar i år. – Vi kommer tilbake hit, lovet en fornøyd senterleder Sverre Gulbrandsen-Dahl etterpå.
Stemningen ble naturlig påvirket av at Siva i løpet av de samme timene hadde sin samling hvor de skulle utnevne de neste katapultene, annonsere årets industripris og meddele resultatet på søknadene om mere kapital til de to eksisterende katapultene, MTNC på Raufoss og FutureMaterials i Grimstad/Kristiansand.
Ivrige innspill til revisjon av forskningstematikk dag 1
Etter at Svein Terje Strandlie, leder for NCE Raufoss, SINTEF Raufoss Manufacturing og katapult-senteret MTNC, på mandag kveld hilste alle deltakerne velkomne med et raskt innblikk i status for katapulten på Innlandet og koblingen til SFI-aktivitetene, tok senterlederen for SFI'en Sverre Guldbrandsen-Dahl over, og forklarte i sin innledning at SFI Manufacturing nå har vært operativt i tre år av åtte og at den første runden med PhD'er nærmer seg avslutningen. Det skal rekrutteres 7 nye PhD'er og 2 nye PostDocs til neste halvdel. For å sikre god forskningskvalitet og gode resultater for senteret også fremover, samler nå ledelsen inn innspill fra forskerne, bedriftene og fra de tre internasjonale medlemmerne i Scientific Advisory Board: Günther Hörcher, Gerhard Goldbeck og Martin Kuhlmann.
– Et innspill vi har fått fra Scientific Advisory Board er at det er viktig at vi prøver å få til tverrfagelighet i senterets forskningsaktiviteter gjennom å binde stipendiatenes forskning sammen. Dette er en del av den første tilbakemeldingen. Flere innspill fra våre internasjonale rådgivere kommer i oktober når de skal levere en første rapport med evaluering av gjennomførte aktiviteter og råd om vegen videre.
Bedriftene har gitt innspill gjennom 1-1 møtene, som hvert år blir gjennomført på våren. – Workshopen i dag med alle partnerne skal samle ytterligere innspill fra dere. Disse kommer til å bli bearbeidet av ledergruppen og lederne for de ulike forskningsarbeidspakkene. I workshopen i oktober ønsker vi å ha enda en workshop slik som den i dag, hvor alle partnerene inviteres til å arbeide videre, basert på alle innspill vi da har på bordet. Konklusjonen på revisjon av forskningstematikk skal tas innen 1. desember, slik at det også kan inkluderes i arbeidsplanen for 2019.
Med målet klart for seg, samlet representantene fra bedriftene og forskningsmiljøene seg rundt cafébord, for en gangs skyld delt opp i industri og forskning for å se om det ble vesentlige forskjeller i resultatene, og diskuterte viktige temaer for bedrifter fremover og hvordan forskningen kunne knyttes an til disse. Det ble engasjerte samtaler, hvor det av og til var vanskelig å få ordet, ettersom mange var ivrige til å bidra. Resultatene fra hvert bord ble presentert i en plenumsgjennomgang, mens rommet hvor caféborddiskusjonene hadde holdt til i løpet av et kvarters tid ble forvandlet til den fineste restaurant med hvite duker og sommerblomster på bordene og tapasbuffé som duftet himmelsk etter så hardt arbeid. Kvelden ble avsluttet med en hyggelig og god middag før deltakerne enten reiste hjem eller til hotellet på Gjøvik.
Spennende prosess rundt midtvegsevalueringen
Dag to ble innledet med en statusoppdatering for senteret ved senterleder Sverre Gulbrandsen-Dahl. Han forklarte at SFI'en er et åtteårig program som skal gå igjennom sin midtvegsevaluering med start nå. – Alt vi gjør i 2018 blir med i evalueringen, og det ser allerede veldig bra ut. Vi har fått til det meste av det vi har satt opp av mål og det er flere måneder igjen så vi har mulighet til å komme enda litt lenger, sa senterlederen.
Formålet med evalueringen er å gi en beslutningsbase for Norges Forskningsråd i valget mellom enten å avslutte støtten til programmet etter 5 år, eller å fortsette ut den fulle perioden av 8 år. I tillegg skal evalueringen gi råd rundt hvordan sentrene kan forbedres og videreutvikles.
– Kunngjøring av endelig resultat og evalueringsrapport planlegger hovedstyret i Forskningsrådet å legge frem i oktober 2019. En del av underlaget i prosessen er, i tillegg til vår samlede rapport, årsplanen for 2019, rapporten fra Scientific Advisory Board, og et evalueringsskjema som hver partner skal fylle ut før fristen 14. desemeber 2018. Her skal verdien i å være en del av senteret for hver partner beskrives.
Engasjerte faglige presentasjoner helt ned på atomnivå
De faglige presentasjonene ble innledet av fagområdeleder Einar Hinrichsen og så følgte seks spennende presentasjoner ved Ben Alcock, Anna-Maria Persson, Vegard Brøtan, Siri Marthe Arbo, Dirk Nolte og Jesper Friis, som i stafettpresentasjonen sin tok publikum med på en reise fra det viktige valget av prosessparametere ved demontering, videre til arbeidet med å utvikle mekaniske modeller for tøying og belastning av såkalte termoplastiske elastomerer (TPE) og gummi-materialer, additiv tilvirkning og kornstrukturer, uønskete intermetalliske faser ved sammenføying av aluminium og stål, galling og helt ned på atomistisk nivå og materialmodeller.
– Den mekaniske responsen til TPE-materialer og gummi er spennende. Den er mye mer kompleks enn for metaller, for den mekaniske oppførselen er sterkt påvirket av temperatur, hvor fort man belaster materialet (rate-effekt) og hvor lenge man belaster materialet. Dette gjør det utfordrene å utvikle gode materialmodeller for slike materialer, forklarte PhD-stipendiat Anna-Maria Persson.
Vegard Brøtan, en av arbeidspakkelederne i RA1, med fokus på additiv tilvirkning, ga en oppdatering rundt alt det spennende som skjer innenfor området hans for tiden. – Vi kommer til å kunne bygge flere materialer enn det vi gjør i dag ved hjelp av det nye utstyret som kommer inn i minifabrikkene i MTNC og i labene i MANULAB på NTNU, sammen med nytt varmesystem i Trondheim. Ved å studere den interessante anisotropien som oppstår i kornstrukturene ved laser powder-bed teknologi, kan vi legge opp strategier for å styre oppbyggingen av materialet og dermed bedre kunne påvirke ytelsen, fortalte Vegard Brøtan. Han viste vakre bilder, hvor en tydelig kunne se avlange kvadratiske kornstrukturer i byggeretningen inne i materialet. Noen av de bildene minnet om katedralvinduer med farget glass.
En sprudlende Siri Marthe Arbo, PhD-stipendiat, fortalte engagasjert om intermetalliske faser og forklarte hva de er og hva en kan gjøre for å håndtere dem som fenomen. – Uønskete intermetalliske faser, det vil si forskjellige sprø sammensetninger av jern og aluminium, dukker opp når en prøver å sette sammen stål og aluminium. Vi lager en sandwich av materialene og river dem i stykker og ser at det er forskjeller ved å ha aluminiumet eller stålet ytterst eller i midten. En kan legge inn mellomlag av andre materialer, f.eks. messing, sølv, nikkel, eller silisium. Dette blir som et mellomleggspapir mellom to brødskiver i matpakken. Mellomlaget lar ikke aluminiumet og stålet møtes, hvilket gjør at andre intermetalliske faser blir dannet med nye egenskaper som kan forbedre sammenføyingen.
Dirk Nolte forklarte at en gjennom SFI'en kan øke forståelsen av galling, dvs. slitasje mellom stål og aluminium ved bearbeiding med verktøy, som på sikt kan øke produktiviteten i produksjonen. Jesper Friis presenterte filosfien bak mulitiskala modellering som knyter sammen Finite Element modellering av produkter på makronivå med atomistisk modellering av intermetalliske faser og grensesjiktet mellom disse. Det siste er temaet i doktorgradsarbeidet til Muhammed Zeeshan Kahlid. Ved modellering av det som skjer på atomær skala forsøker han å beregne parametere som trengs i FEM-modeller på høyere nivå.
Høyteknologi og involvering i vertsbedriften Hexagon Ragasco
Etter en pause hvor deltakerne hadde mulighet til å mingle og fylle på med kaffe og frukt fra de vakre fruktfatene ute i foajéen, stod bedriftspresentasjonene fra vertsbedriften Hexagon Ragasco for tur. Administrerende direktør Skjalg Stavheim innledet ved å presentere produkt og marked innenfor lavtrykksbeholdere. Sammen med Svein-Erik Nordal, Rune Ulekleiv og Margrethe Skattum, gav han et innblikk i en verden preget av høyteknologiske løsninger og stadig fokus på videreutvikling av prosesser, produkter og kompetanse. Involvering av mennesker på alle nivåer og i alle type roller skaper et sterkt eierskap til produkter og prosesser. Digital sporing langs hele verdikjeden, digitalt system for operatørstøtte og automatisk kvalitetssjekk er bare noen av resultatene av det stadige fokuset på forbedring og utvikling, blant annet gjennom et stort antall BIA-prosjekter. I dag har de fem paralelle pågående BIA-prosjekter, med fokus blant annet på bærekraft.
– Det å skape eierskap i selskapet er viktig. Folk har høy kompetanse på prosessene ettersom de har vært involvert hele vegen, fortalte Margrethe Skattum avslutningsvis til publikum, som etter denne presentasjonen av vertsbedriften i enda større grad så frem til omvisningen i Hexagon Ragascos produksjonslokaler etter lunsj.
Lunsjen bestod av wraps og det ble mye prat og hygge rundt oppleggsfatene og bordene. Noen koste seg så mye at de måtte løpe bort til bussen som plukket opp alle deltakerne ved en av dørene som går inn i Industriparken fra service-senteret. Så ble det kort sight-seeing gjennom Industriparken, hvor byggene til bl.a. Benteler, Plastal, Nammo, Isiflo og Hydal ble passert, samt også bygning 273, hvor minifabrikkene til MTNC er i ferd med å etableres. Hexagon Ragasco, som ligger lengst nord i Industriparken satser kraftig på forskning og utvikling på Raufoss og er nettopp i ferd med å øke produksjonsarealet for å kunne produsere enda flere beholdere på kortere tid. Deltakerne ble tatt med til den høyautomatiserte produksjonslinjen som bidro til at Hexagon Ragasco i 2015 ble kåret til Norges smarteste industribedrift, samt til de nye produksjonslokalene som er under etablering. – Veldig imponenerende, var kommentaren til flere av deltakerne da bussen tok dem tilbake til service-senteret MTNC etter omvisningen.
Verden står ikke stille
Resten av ettermiddagen ble brukt på Hexagon Ragasco-tematikk med gruppeoppgaver og presentasjoner. Dagen ble avsluttet ved Sverre Gulbrandsen-Dahl som takket Hexagon Ragasco for godt vertskap, og RA1 for gode faglige presentasjoner. Han informerte også om omorganisering i ledelsen av SFI Manufacturing i forbindelse med at industrikoordinator Ottar Henriksen i SINTEF Raufoss Manufacturing ble takket av med tale, blomster og applaus tidligere på dagen etter mangeårig og engasjert arbeid. Han går av til sommeren for å begynne i sin nye stilling ved NTNU på Gjøvik. Håkon Raabe i SINTEF Raufoss Manufacturing i Ålesund kommer inn som ny industrikoordinator i senteret.
Avslutningsvis fikk deltakerne endelig vite hva som ble resultatet fra SIVA-konferansen 2018: – Verden står ikke stille, sa senterleder Sverre Gulbrandsen-Dahl. Det har blitt tre nye katapulter i dag, blant annet knyttet til maritimt. Bergen Teknologioverføring, NCE Maritime Clean Tech og ÅKP Blue Innovation Arena er tatt opp i ordningen Norsk katapult. Videre har de to eksisterende katapult-senterene MTNC og FutureMat blitt tildelt en total sum av 55 millioner NOK som svar på søknadene fra dem om videre støtte. Til sist er det også klart at Brødrene Aa vant industriprisen på 300.000 NOK. Så, hva kan vi si annet enn at det går bra for SFI Manufacturing og medlemsbedriftene?
Etter en glad og rungende applaus fra deltakerne var årets sommerworkshop slutt.
Video - SFI Manufacturing sommerworkshop 2018