AIST har med sine ca. 2000 forskere et sterkt fokus på å skape og innføre teknologi i japansk industri og samfunn og på å hjelpe innovative teknologiideer til å bli kommersialisert. De jobber blant annet med additiv og sirkulær tilvirking, og er partner i internasjonaliseringsprosjektet INMAN hvor også SINTEF Manufacturing og NTNU er med.
Japanske herrer
Mitsutaka Matsumoto og Shingo Hirose var de to nysgjerrige og entusiastiske herrene som kom fra AIST for å besøke Raufoss og NTNU Gjøvik for å se på mulige felles forskningstemaer og for å dele erfaringer og kunnskap med oss. De ble godt tatt imot av Sverre Guldbrandsen-Dahl, Kristian Martinsen og Anja Solheim som følget dem i hele dag. Etterfølgende dag tok Kristian Martinsen dem med til NTNU Gjøvik.
Felles utfordringer i Japan og Norge
Dagen startet med et møte sammen med lokale bedriftsrepresentanter fra Benteler, Hexagon Ragasco, Nammo, Kongsberg Automotive og Steertec. Nøkkelutfordringer for Japan og Norge (spesielt Raufoss) ble diskutert og sammenlignet, som for eksempel en aldrende befolkning og mangel på kompetanse innenfor digitalisering og systemtenking. Dette, og det høye nivået på automatisering og global konkurranse, virker vi å ha i felles, med økende fokus på fleksibel automatisering og serier med kun et produkt. Det ble spurt om hvordan klassiske leanprinsipper passer inn med de nye globale trendene. Matsumoto svarte raskt at lean er en av kjernefilosofiene som ligger til grunn for en fungerende industri, men at hvis en fokuserer altfor sterkt på dette, blir bedriftene altfor opptatt av pris og kostnader og for lite på å skape ny verdi.
Aktuelle forskningstemaer
Det ble snakket mye om sirkulær manufacturing, hvor målet er å gjenbruke mest mulig av material og til slutt få til å kun bruke gjenbrukt råstoff inn i produksjonen. Problemstillinger som material aging og livstidsberegninger kom opp som pågående forskningstemaer for Japan for tiden. Additive manufacturing var også et viktig tema for møtet og in-process monitoring for diagnose og analyse.
Bedriftsbesøk hos Neuman Aluminium
Etter en trivelig lunsj i kantinen i bygning 100, ble de to gjestene tatt med til bedriftsbesøk hos Neuman Aluminium Raufoss, hvor de ble imponert over det høye automasjonsnivået og den plasseffektive layouten hvor hele takhøyden blir benyttet i en 3-dimensjonal produksjonsflyt. At de fleste av de øvrige produksjonsbedriftene på Raufoss har lignende høye nivå av automatisering gjorde dem enda mere imponert.
Dagen ble avsluttet med diskusjoner rundt mulige samarbeidsformer mellom Japan og Norge, før de to gjestene ble invitert til middag på Messa.
Les mer om AIST her